Ruccolasallad med chevreost

1 påse ruccola
2 äpplen
175 g chevreost
Tranbär

Dressing:
1 msk olja
Salt
Peppar

* Skölj ruccolan.
* Hacka chevreosten och äpplen.
* Fördela salladen på en tallrik.
* Strö över osten och en näve tranbär på toppen.
* Slingra över dressingen och servera.

Lite kuriosa. Tidigare hette ruccola senapskål, men eftersom vi i Sverige älskar allting som kommer från Italien när det gäller matväg. Valde matgrossisterna att välja det italienska ordet ruccola.

 


Veckosallad

1kg vitkål

1kg morötter

1 purjolök

1 paprika

 

Dressing:

1dl äppelcidervinäger

3 dl olja

¾ dl socker

 

*Riv vitkålen och morötterna.

*Hacka upp purjolöken och paprikan.

* Koka upp dressingen och tillsätt salt och svartpeppar.

 

En veckosallad är ett bra alternativ för storkok. Salladen håller länge och blir oftast ännu godare när den fått stå ett tag.


Spenatsallad med bacon och fetaost

150 g babyspenat
200 g fetaost
250 g cocktailtomater
140 g bacon

Dressing:
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt, peppar

*Skölj spenatbladen och låt vattnet rinna av i ett durkslag.
*Hacka upp fetaosten.
*Halvera tomaterna.
*Stek baconskivorna knapriga i het stekpanna. (Torka av på hushållspapper)
*Vispa samman vinägern och olivoljan och smaka av med salt och peppar.
*Fördela spenatbladen en tallrik.
*Lägg fetaosten, tomaterna och baconen på toppen.
*Häll sedan dressingen över salladen.




Äppelpaj med smak av kardemumma

6 äpplen av sorten Aroma

2 dl fiberhavregryn

½ dl flytande margarin

1 tsk stötta kardemummakärnor

½ dl solroskärnor, ej saltade

½ dl brun farin (knappt)

 

*Sätt ugnen på 225 grader.

* Kärna ur äpplena och skär i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form.

*Blanda alla torra ingredienser.  Fördela över äppelklyftorna.

* Ringla över matfettet.

*Sätt formen mitt i ugnen och grädda ca 25 minuter eller tills äpplena är mjuka.

*Servera äppelpajen med smaksatt kesella vanilj eller med glass.

 

Pajen kan ätas av alla. Välj bara andra produkter som passar personen som är allergisk. Här nedan finns exempel på alternativ:

Glutenfri: Välj ren havre.
Laktosfri: Välj laktosfritt matfett, glass.
Mjölkproteinfritt: Välj mjölkfritt margarin och havrebaserad vaniljsås eller glass.

·

·


God och nyttig efterrätt

4 kiwi
2 bananer
100 g hallon
Riven kokos (efter behag)

* Sätt ugnen på 225 grader.
* Skiva frukten och lägg i en form. Strö över kokosen.
* Grädda i ugnen cirka 5-10 minuter.

Innehållet i efterrätten kan variera, prova dig fram vilka frukter och bär som passar dig bäst. Om man vill lyxa till efterrätten en aning kan man byta ut kokosen mot 200 g vit eller mörk choklad.


Välkommen till min blogg

Varmt välkomna till min blogg. Denna blogg kommer att handla om hälsa av olika slag.

Som nyexaminerad hälsovägledare kommer jag bjuda på lite tips och tänkvärda råd.

Hoppas du kommer uppskatta läsningen.

/ Michaela

 

 


Om

Min profilbild

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort